Cosul de cumparaturi este gol!
Tu stii ceva despre istoria casutelor in miniatura pentru papusi?
Stiai ca … cele mai mici casute in miniatura au fost gasite in mormintele egiptene, in urma cu aproape 5000 de ani?
Acestea au fost create, initial, pentru a reprezenta toate bunurile pretuite in viata si cel mai probabil au fost facute in scopuri religioase.
Casutele in miniatura pentru papusi, mai moderne, cu care suntem familiarizati astazi, dateaza de undeva din sec. al 16-lea, in Europa.
Acestea au fost construite de catre oamenii instariti, ca replici ale propriilor case familiale pe care le pretuiau.
Casutele in miniatura pentru papusi au reprezentat deasemenea o buna modalitate de a studia moda, decoratiunile si design-ul.
Femeile din Olanda si Germania au creat casele in miniatura cu scopul de a studia design-ul interior si abia dupa sec. al 18 - lea, acestea au fost create cu scopul de a servi activitatea ludica.
Cele mai timpurii casute in miniatura pentru papusi au fost realizate manual, dar in urma revolutiei industriale acestea au devenit produse de masa.
Productia de masa le-a facut sa fie mult mai accesibile pentru persoanele din categoria de mijloc. Casutele au devenit standardizate si mai accesibile, ceea ce le-a transformat in jucarii fezabile pentru cei mici, nemaifiind astfel vazute/detinute doar de catre colectionari sau de catre cetatenii instariti.
Casutele in miniatura pentru papusi s-au adaugat astfel camerelor de joaca ale copiilor, iar alaturi de mobilierul in miniatura si de figurinele/omuletii/papusile in miniatura au adus un plus de bucurie, incantare si stare de bine.
Aceste casute, continua sa incante copiii si in zilele noastre, atat fetite cat si baietei, in tari din intreaga lume. Ele sunt disponibile in diferite forme, de la casute gata facute/echipate si/ sau cu diverse kit-uri suplimentare, pana la cele construite/personalizate in functie de design-ul clientului.
Casutele in miniatura ii tine pe copii implicati in jocuri imaginative, jocuri care ofera autentice beneficii educationale, importante pentru dezvoltarea intelectuala si sociala a acestora. Cand copiii sunt implicati in jocul imaginar, ei sunt capabili sa investigheze in mod liber si sa invete despre lumea din jurul lor.
Pe parcursul acestor jocuri de tip “pretend” ei utilizeaza simboluri reprezentative pentru obiectele si actiunile pe care le exploreaza. Cand copiii joaca un joc de rol si “exploreaza” dialogul, acest lucru ii ajuta in dezvoltarea lor sociala, emotionala si intelectuala.
Potrivit expertilor in dezvoltarea copilului, jocul de rol ii ajuta pe copii sa capete incredere si stima de sine, acestea fiind foarte importante in procesul de invatare si nu numai.
Invatarea in cadrul jocurilor de tipul “pretend” poate fi extinsa printr-o serie de intrebari, directionari, activitati sugerate de catre parinte, pe parcursul jocului.
Ii poti da un scenariu care necesita sa fie rezolvat de catre membrii familiei; incurajeaza-l sa actioneze in varii roluri si apoi sa actioneze pentru gasirea unei solutii - de exemplu, totii membrii unei familii doresc sa priveasca la televizor, insa fiecare membru al familiei doreste sa vizioneze ceva cu totul diferit …
Incurajeaza-l sa povesteasca/re-povesteasca despre posibile subiecte si idei si ajuta-l sa isi structureze povestea cu inceput, continut si sfarsit
La fel de bine se pot explora concepte de matematica - de exemplu, masa este pregatita pentru patru persoane, dar inca doua persoane se alatura celor patru … pot invata astfel despre adunare si scadere
Pot invata cum sa masoare, incurajandu-i si ajutandu-i sa masoare suprafetele fiecarui etaj al casutei in miniatura
Pot exprima in secvente de joaca, rutina zilnica, tipica unei zile, de dimineata pana seara sau activitatile care sunt necesare a se desfasura zilnic intr- o casa
Pot cauta diverse obiecte pentru a putea crea ei insisi mobilier sau decoratiuni pentru casa
Ii puteti ruga sa reorganizeze casuta in miniatura pentru papusi astfel incat sa poata gazdui mai multe persoane….
Una dintre cele mai celebre casute in miniatura se afla la muzeul de Stiinta si Industrie din Chicago - Castelul zana, o adevarata si magnifica opera de arta :)
Insa, oricum ar fi …. casutele in miniatura pentru papusi continua sa fie extrem de populare si de apreciate de catre copii, iar bucuria/placerea nu se termina niciodata atunci cand acestia sunt implicati in activitati “pretending” :)