Cosul de cumparaturi este gol!
Busola morala ... sau cum valorile noastre, devin valorile lor ...
Oferind ajutor copiilor in dezvoltarea si internalizarea unor valori precum responsabilitate, onestitate și respect ... poate echivala cu predarea si internalizarea competentelor de citire sau de intelegere (ca si importanta/utilitate).
Exista o multime de valori minunate, care, îl pot ajuta pe cel mic, sa evite presiunea de la egal la egal (presiunea sociala) sau tentatia de a se conforma cerintelor culturii consumatorilor. Este important sa luam in considerare valorile pe care dorim sa le insuflam copiilor nostri si sa gasim care sunt cele mai bune modalitati de a le insufla.
Una dintre cele mai bune modalitati de a-i învata pe copiii nostri, este de a conduce prin exemple. Daca vrem ca copilul nostru sa creasca si sa manifeste respect, compasiune și onestitate, trebuie să ne straduim sa dezvoltam aceste calitati la noi. Lectiile pot fi uitate rapid daca copiii nu vad la noi ceea ce incercam sa ii invatam pe ei.
Cateva dintre cele mai importante valori.
1. Sinceritate
Pe masura ce copiii cresc, influente precum prietenii sau mass-media îi pot învata sa minta. Este important sa contracaram acest lucru prin consolidarea valorii onestitatii.
Aplaudati curajul lor in a va spune adevarul, dar nu ezitati, daca este cazul, sa aplicati masurile " promise" . Daca nu respectam/facem ceea ce spunem ... putem fi un exemplu contra-productiv.
2. Respect
Copiii învata respectul acasa, în functie de modul în care parintii și ceilalți din viata lor se trateaza reciproc. Copilul tau se va stradui sa îti copieze comportamentul, asa ca, daca esti politicos, folosind "te rog", "esti binevenit", "multumesc" si expresii similare, copilul tau va urma exemplul. De asemenea, este important sa-l înveti pe cel mic cum să respecte opiniile și proprietatea celorlalti, astfel încat sa poata crea relatii sanatoase.
3. Recunostinta
Invatati-va copilul să fie recunoscator în fiecare zi, chiar si pentru lucrurile mici, cum ar fi un zambet sau o vreme buna. Amintiti-i ca viata este o binecuvantare si ca nu toata lumea are avantajele pe care le are el, cum ar fi alimente, adapost, prieteni, îmbracaminte etc. Ajutand copilul să înteleaga acest lucru, îl va face mai recunoscator si constient pentru ceea ce are.
4. Generozitatea
Constientizarea importantei generozitatii, in mediul familial, il poate ajuta pe cel mic să învete sa interactioneze cu ceilalti, in aceiasi maniera, atunci cand este la scoala. Luati în considerare o cauza caritabila, cum ar fi donarea de îmbracaminte sau hrana, ceea ce poate ajuta la constientizarea importantei generozitatii.
5. Iertare și compasiune
Cei care nu pot sa ierte pot sa creasca "amar". Indiferent daca este cu intentie sau nu, oamenii pot acționa mai putin ok, din cand în cand, si este important sa îi iertam si sa le aratam compasiune, mai degraba, decat să le tinem o pledoarie ... Ne dorim ca copiii nostri sa fie fericiti, nu "amari/tristi" și suparati. A-l invata pe cel mic sa ierte si sa se desprinda de trecut, poate face mai usoara dezvoltarea unei mentalitati sanatoase.
6. Perseverenta
Oamenii nu sunt perfecti și de multe ori necesita cateva încercari înainte de a putea gestiona cu succes o sarcină. Lectia de persistenta începe atunci când copiii sunt tineri, învatand sa se hraneasca singuri, sa mearga sau sa vorbeasca. Copiii de la aceasta varsta vor continua sa încerce, dar, pe masura ce îmbatranesc, vor începe să se compare cu ceilalti, ceea ce poate aduce sentimente de inadecvare. Ca parinte, copilul trebuie sa stie că sunteti mereu mandru de el si cand se simte descurajat, încercati sa îl îndrumati spre solutia potrivita, fara a rezolva o problema pentru el. Daca copilul învata sa fie persistent la o varsta frageda, atunci cand va învata, va avea întotdeauna dorinta de a încerca tot ce este mai bun.
7. Umilinta
Umilinta este adesea trecuta cu vederea, dar aceasta este o calitate esentială. Acest lucru nu înseamnă neaparat lipsa de mandrie pentru realizarile dvs., dar se refera la faptul ca aveti curajul de a va cere scuze cand ati facut ceva gresit. Un parinte bun va sublinia importanta unei scuze sincere.
8. Responsabilitatea
Copiii responsabili cresc ca adulti responsabili. Este important sa îi învatam pe copii sa-si asume responsabilitatea atat pentru actiunile bune, cat și pentru cele rele. Acest lucru ajuta la a preveni, ca copiii nostri sa creasca în indiferenta, invinuindu-i pe altii pentru lucrurile pe care le-au facut gresit.
9. Dragostea
Sa demonstram dragoste și afectiune pentru ceilalti în fata copilului, sa fim generosi în a arata dragoste și afectiune fata de copilul nostru ... sa il surprindem cu gesturi pline de dragoste cum ar fi un biletel lasat pentru el in rucsac sau gesturi afectuoase in momente neasteptate.
Sa nu uitam asadar ca o busola morala provine in primul rand si se invata in familie, alaturi de noi, prin noi, prin ceea ce facem si nu prin ceea ce spunem ... iar valorile noastre, devin valorile lor ...