Cosul de cumparaturi este gol!
Daca i-ai da sentimentului tau o culoare, care ar fi aceea?
... sub o forma sau alta ni se intampla tuturor ...si celor mici si celor mari ... Exista insa anumite fraze care il ajuta pe copil sa inteleaga ceea ce i se intampla si sa faca fata sentimentului coplesitor. Oferindu-le suport, le punem la indemana tehnici care sa ii ajute sa dobandeasca abilitatea de a "naviga " printre momentele anxioase ale vietii. In momentul in care se intampla ca cel mic sa devina anxios, putem utiliza fraze simple, care sa il ajute sa identifice ceea ce simte, sa accepte ceea ce se intampla si sa faca fata momentelor dificile.
" Il poti desena?"
A desena si/sau a picta in legatura cu o anxietate le ofera copiilor o "supapa" /o modalitate de a-si exprima sentimentele atunci când nu pot folosi cuvintele lor.
" Te iubesc. Esti in siguranta."
Sa ti se spuna ca vei fi in siguranta si protejat de catre persoana pe care o iubesti cel mai mult este o afirmatie puternica. Anxietatea il face pe copil sa se simta ca si cand mintea si corpul ii este in pericol. Repetarea afirmatiei " Te iubesc. Esti in siguranta." poate calma sistemul nervos.
" Să presupunem că aruncăm un balon gigant. Vom inspira adânc și vom expira numarand pana la 5. "
Dacă ii spunem unui copil să inspire adânc în mijlocul unui atac de panică, este posibil să auzim "Nu pot!" . În schimb, putem face acest lucru sub forma de joc. Pretindem că aruncam un balon, făcând zgomote amuzante. Inspirand adanc și sufland va inversa răspunsul de stres in corp și poate chiar vom obtine si cateva zambete/rasete.
" Iti voi spune ceva si am sa te rog sa repeti exact cum iti spun. "
" Pot să fac asta". Putem repeta de 10 ori la volum variabil.
Alergatorii la maraton folosesc acest truc tot timpul pentru a trece de "zid".
"Ce se va întâmpla în continuare?"
Dacă copilul este îngrijorat de un eveniment, trebuie sa il ajutam să gândească dincolo de eveniment și să identifice ce va urma. Anxietatea provoacă o viziune miopică, care face ca viața după un eveniment să pară ca dispare.
" Suntem o echipa de neoprit."
Separarea este un declanșator puternic al anxietății pentru copiii mici. Sa ii asiguram că vom lucra împreună.
" Putem face un strigăt de luptă: "Eu sunt un războinic!"; "Eu sunt de neoprit!"; sau "Priviți lumea, iată-mă!"
Există un motiv pentru care filmele arată că oamenii strigă înainte de a intra în luptă. Actul fizic al strigătului înlocuiește frica cu endorfinele. Poate fi distractiv :)
" Daca cum te simti ar arata ca un monstru, cum ar arata?"
Facandu-i anxietatii o caracterizare inseamna sa ii eliminam sentimentul de confuzie si sa o facem concreta si palpabila. Daca copiii au un " caracter/personaj" pentru ingrijorarea lor, acestia ii pot vorbi.
" Sa punem ingrijorarea pe un raft/etajera in timp ce noi ....ascultam cantecul nostru preferat, alergam in jurul blocului, citim povestea ta preferata....dupa aceea o vom lua din nou inapoi..."
Cei care sunt predispuși la anxietate adesea simt ca și cum ar trebui să-și poarte anxietatea până când acel ceva in legatura cu care sunt anxiosi nu mai exista si/sau se termina.... Acest lucru este deosebit de dificil atunci cand copilul este îngrijorat de ceva ce nu se pot schimba în viitor... Lăsând ingrijorarea la o parte pentru a face ceva distractiv il poate ajuta să-și pună îngrijorările într-o alta perspectivă...
"Acest sentiment va dispărea. Să ne asezam confortabil până se întâmplă."
Actul de a obține confortul calmează atât mintea cât și corpul.
" Sa invatam mai multe despre asta"
Sa ii lasam pe copiii sa isi exploreze temerile, punand cat de multe intrebari au nevoie...pana la urma, cunoasterea inseamna putere.
" Hai sa numaram..."
Această tehnică de distragere a atentiei nu necesită pregătire în avans. Numărarea numărului de persoane care ... poartă cizme, poarta ceas, numărul de copii sau numărul de pălării din trafic, din incapere, din ... necesită observație și gândire, iar ambele diminuează anxietatea pe care o simte copilul.
" Am nevoie ca tu sa imi spui cand au trecut 2 minute."
Timpul este un instrument puternic atunci cand copiii sunt ingrijorati. Privind un ceas si urmarind felul in care se misca minutarul, un copil poate avea un punct de focalizare diferit de ceea ce se intampla la acel moment.
" Inchide ochiii. Imagineaza-ti ... "
Vizualizarea este o tehnică puternică folosită pentru a ușura durerea și anxietatea. Sa il ghidam pe copil sa isi imagineze un loc sigur, cald, fericit...un loc in care sa se simta confortabil. Dacă sunt intr-o ascultare activa, simptomele fizice ale anxietății se vor disipa.
" Și eu sunt cateodata speriat / nervos / anxios... Nu e distractiv."
Empatia câștigă în multe, multe situații. Am putea discuta cu copilul nostru despre momentele noastre de ingrijorare si despre modalitatile care ne-au ajutat sa depasim anxietatea.
"Nu esti singur in ceea ce simti."
Amintind acele persoane (cunoscute) care la randul lor au trecut prin temeri și anxietăti similare, îl poate ajuta pe copil să înțeleagă că depășirea anxietății este universală...
" Spune-mi care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla."
Din momentul in care isi imagineaza cel mai rau rezultat posibil al ingrijorarii, am putea discuta despre probabilitatea ca acel lucru sa se intample.Ulterior il intrebam pe copil despre cel mai bun rezultat posibil. La final il intrebam despre cel mai probabil rezultat..scopul acestui exercitiu fiind de a-l ajuta pe copil sa gandeasca mult mai precis in timpul experientei anxioase.
"Ingrijorarea este utila uneori"
Acest lucru pare complet contra-intuitiv, sa ii spui unui copil care este deja anxios ca anxietatea este utila uneori...dar subliniind de ce anxietatea este de ajutor (doza constructiva) il poate ajuta pe copil sa inteleaga ca nu este ceva în neregulă cu el.
"Ce spune "bula" ta de gândire?"
Dacă cei mici citesc benzi desenate, aceștia sunt familiarizați cu bulele de gândire și cu modul în care acestea mișcă povestea. Vorbind despre gândurile lor ca observatori terți, ei pot câștiga o alta perspectivă asupra lor.
" Sa gasim niste dovezi."
Colectand dovezi care sa sustina sau sa inlature motivele copilului pentru anxietate, il poate ajuta pe acesta sa vada daca ingrijorarea lui se bazeaza pe fapte sau nu.
" Hai sa avem o dezbatere"
Copiii iubesc posibilitatea de a avea o dezbatere cu parintii lor. Avand o dezbatere despre motivele anxietatii lor, putem afla mai multe despre rationamentul lor in acest proces.
" Să enumărăm toți oamenii pe care îi iubești."
Anais Nin este creditată cu citatul: "Anxietatea este cel mai mare criminal al iubirii". Dacă această afirmație este adevărată, dragostea este și cel mai mare criminal al anxietății. Prin reamintirea tuturor oamenilor pe care îi iubește copilul și de ce, dragostea va înlocui anxietatea.
"Aminteste-ti cand ..."
Competența sporește încrederea. Încrederea distruge anxietatea. Ajutandu-l pe copil să isi reamintească un moment în care a depășit anxietatea ii da un sentimente de incredere in abilitatea lui de a face fata si de a depasi momentul.
"Sunt deja mandru (a) de tine."
Stiind ca esti multumit (a) de efortul lui, indiferent de rezultat, ii va usura considerabil necesitatea de a face ceva perfect (ceea ce este o sursa considerabila de stres pentru multi copii).
" Sa mergem sa facem o plimbare."
Exercitiile elibereaza anxietatea deoarece arde excesul de energie, slabeste muschii tensionati si sporeste starea de bine. Daca nu pot iesi in acel moment, ii putem lasa sa alerge in locul in care sunt, sa sara pe o minge de yoga, sa sara coarda sau sa faca exercitii de intindere.
" Hai sa privim gandul acesta cum trece..."
Il putem ruga pe copil sa pretinda ca gandul anxios este un tren care s-a oprit in statia de deasupra capului. In cateva minute, ca toate trenurile, trenul (gandul) se va deplasa catre urmatoarea destinatie.
" Cum te pot ajuta?"
Sa il lasam pe copil să ghideze situația și sa ne spună ce strategie sau instrument de calmare preferă în situatia respectiva.
" Acest sentiment va trece."
Adesea, copiii vor simti ca anxietatea lor nu se va termina niciodata. In loc sa incercam sa inchidem subiectul, sa il evitam sau sa ne facem la randul nostru griji, trebuie sa le reamintim ca acest sentiment este pe cale sa dispara...
"Sa strangem aceasta minge de stres."
Cand copilul isi directioneaza anxietatea catre o minge de stres, el simte usurare emotionala. Putem cumpara o minge de stres pentru a o avea la indemana sau ne putem face in casa propria minge...deasemenea am putea pastra o mana de aluat la indemana:)
" Vad ca ...(numele personajului preferat) este ingrijorat din nou. Sa il invatam pe ...sa nu isi faca griji."
Putem crea un caracter care sa reprezinte temerea. Ii putem spune copilului ca X este ingrijorat si ca trebuie sa il invatam cateva abilitati de a face fata ingrijorarilor/temerilor.
"Știu că este greu."
Recunoaste ca situatia este dificila. Validarea ta ca parinte ii va arata ca il respecti si ca il intelegi, eliminand sentimentul ca este neinteles.
"Il am pe prietenul tau mirositor aici."
Acesta poate fi un colier parfumat sau un saculet frumos mirositor, mai ales atunci cand este umplut cu lavanda, salvie, musetel, lemn de santal sau iasomie.
"Povesteste-mi ..."
Incurajeaza-l pe copil sa povesteasca si asculta-l vorbind despre ceea ce il deranjeaza fara a-l intrerupe. Povestind, copilul poate procesa gandurile si poate veni cu o solutie proprie, o solutie a lui care sa functioneze pentru el.
"Esti atat de curajos (a)."
(Re)afirmand capacitatea copilului de a gestiona situatia, ii putem oferi incredere si resurse pentru a reusi.
"Ce altceva mai stii despre ...(acel lucru infricosator)?"
Cand copilul se confrunta cu o anxietate consistenta, aceasta poate fi cercetata atunci cand copilul este calm. Putem citi carti despre acel lucru infricosator si putem invata cat de multe putem despre acel lucru. Atunci cand anxietatea reapare, il putem ruga pe copil sa isi aminteasca ce a invatat despre acel lucru. In acest fel putem inlatura puterea infricosatoare a acelui lucru si putem creste increderea copilului.
"Sa mergem in locul tau fericit."
Vizualizarea este un instrument eficient impotriva anxietatii. Cand copilul este linistit, putem practica aceasta strategie de calmare pana cand acesta devine capabil sa o foloseasca cu succes in momentele anxioase.
"De ce ai nevoie de la mine?"
Sa le cerem copiilor sa ne spuna de ce au nevoie...ar putea fi o imbratisare, nevoia de spatiu sau ...o alta solutie.
"Daca i-ai da sentimentului tau o culoare, care ar fi aceea?"
Intrebandu-l pe copil ce simte in mijlocul unei situatii anxioase este aproape imposibil...dar cerandu-i sa dea o culoare la ceea ce simte , ii ofera sansa sa se gandeasca la modul in care se simt ca la ceva relativ simplu. Putem continua intrebandu-l de ce sentimentul (ele) au acea culoare...
" Lasa-ma sa te tin in brate."
Contactul fizic dat de imbratisare, ofera copilului posibilitatea de a se simti in siguranta si de a se relaxa.
"Ajuta-ma sa mut acest ..."
Munca grea amelioreaza tensiunea si emotiile.
"Sa scriem o poveste noua."
Copiii isi "scriu" o poveste în mintea lor despre cum va fi viitorul. Acest viitor îi poate face sa se simta nelinistiti. Putem accepta povestea lor si apoi sa ii rugam sa vina cu cateva randuri in completare, randuri prin care incheierea povestii sa fie diferita/ finalul sa fie diferit.
Atunci cand suntem parintele unui copil anxios, nu ne ramane decat sa ii calmam si sa ii ajutam sa invete cum sa se linisteasca...sa isi recapete increderea in ei si in puterea lor de a face fata situatiilor cu care se confrunta ....
Let s give them wings:)))